eilinen meni gogolilaisessa pienen ihmisen ahdistuksessa. Pietarilaisnovellit alkoivat kutkutella jossain selkäytimen pohjalla työkkärissäkäynnin jälkeen. Jäytää sielua se tunne, että ei voi itse vaikuttaa omiin asioihinsa, on virkakoneiston armoilla. Nöyryyttävää on se, mitä päätteelleen rapistelevat.
Liekö Nevan siltojen ali virrannut kylliksi vettä, jotta jaksan taas lukea Gogolini? Onko valtakoneiston mielivalta liikaa tämänhetkiselle sieluntilalleni?
Nyt lukeilla kuitenkin Simon Singhin Koodikirja

**

jaha, kun isoovaiset lähtevät syömään, uskaltautuvat pikkuriikkiset tärkeiden puuhiensa pariin.


Isosiskon tarhaanlähtö oli niin takkuista taas tänään. Ei. Ei. Mäenhaluu. Matkalla yritin tenttiä, miksi se lähtö oli nyt niin vaikeaa. Isosisko jahkasi ja jahkasi, ei osannut selittää, takelteli sitten: "kun aamulla on lupauksia ja sit päivällä ei pidä niitä" - en ymmärtänyt, pyysin tarkennusta: "kun aamulla päättää ett on nopee ja reipas ja sit ei olekaan"
Pettymystä omasta vajavaisuudesta. Juttelimme siitä loppumatkan.
Selvittelin päiväkotitädeiltä kokopäiväpaikkamuodollisuuksia - naperothan ovat vielä puolipäiväisiä. Tuli sellainen olo, etten haluaisi heitä kokopäiväläisiksi. Täytyy pitää pow-wow herraHakkaraisen kanssa - voimmeko mitenkään järjestää työt ja haut niin, että lapset voisivat olla puolipäiväisiä?

Lähipäivinä täytyy koota Pikkusiskon sanavarastoa paperille - loppukuusta on keskoskontrollia. Tällä kertaa normaalien lääkärin ja fyssarin lisäksi käydään psykologin pakeilla, tehdään selvitys sanavarastosta, ruokatavoista sekä äidin ja isän arjen selviytymisestä. Jo on pumaskaa täytettäväksi. Tuo sanavarasto-osio on työläin: joka sanan kohdalle pitäisi listata, ymmärtääkö lapsi sanan, käyttääkö sitä ja millaisessa muodossa. Kaavakkeessa on pohjana ehkä viitisensataa sanaa, lisäksi pitäisi kirjata pisimmät lauseet ja käytetyt sanaluokat + taivutusmuodot.
Toistaiseksi pisin kuulemani Pikkusisko-tuotos: "äiti, laita kakaran vaatteet päälle" (kakara = kaalimaankakara-nukke)
Lisäosioon voi kirjata lapsen käyttämät sellaiset sanat, joita ei esiinny valmiissa listassa, meillä esim. "okei", "tyyylsää".

Syömään menen minäkin, nyt.