puolituttu äiti soitti eilen alkuiltapäivästä: lapsenvahtia oli vailla. En osannut kieltäytyäkään, vaikken oikeastaan olisi lapsenvahdiksi halunnutkaan.
Tämä äiti toi kolmikkonsa (tytöt 8v, 6v ja 5 v) meille ja lähti asioilleen.
Kyllä voi kuulkaa olla rasittavaa vieraiden lasten vahdinta!
Isosisko lähti harrastukseensa, joten vieraskolmikon vanhin jäi ilman seuraa. Isoveli pakeni taktisesti kirjastoon lukemaan.
Pikkusisko ja vieraskolmikon keskimmäinen saivat jonkinlaista leikkiä aikaan. Vieraskolmikon nuorimmainen haahuili ympäriinsä orpona, en ole ikinä kuullut hänen sanovan sanaakaan.
Perheen vanhimmainen oli kovasti huolissaan meidän lastenhuoneemme siisteystilanteesta - omasta sotkusokeasta näkövinkkelistäni nähtynä huone oli aika lailla normaali, tämän lapsen mielestä "ihan kuin pyörremyrsky". Omalla joukkiollani oli sitä paitsi hyvä leikki vielä kesken.
Ja se nuorimmainen vaelteli vain. Pikkusisko ja keskimmäinen jahtasivat kissaa ja vakoilivat muita. Käskin Pikkusiskoa laittamaan joululevyn soimaan. Kaikista maailman mahdollisista joululauluista Pikkusisko valitsi tietysti soitettavaksi "Sika!"
Vein koko joukkion pihalle touhuamaan. En ole varmaan puoleen vuoteen enää värjötellyt edes Pikkusiskon seurana pihaleikeissä, mutta en arvannut päästää vieraita lapsia yksin ulos. Vahdin kun he kiipeilivät kiipeilytelineessä.
Tulimme takaisin sisälle ja vanhinta vierasta häiritsi edelleen lastenhuoneen epäjärjestyksellisyys.
Olin ja olen sitä mieltä, että lasten kuuluu osata leikkiä itse, joten en puuttunut lastenhuoneen tapahtumiin, vaan aloin ratkoa ristikkoa. (minähän en ole mikään leikkitäti!)
Pikkusisko ja keskimmäinen vieras leikkivät, nuorimmainen vaelteli ja vanhimmainen alkoi siivota (!?)
Vieraat lähtivät aikanaan.
Isosisko sai hepulin, kun hänen tavaroitaan oli "lääpitty" ja siirrelty.
Pikkusisko sai hepulin, kun hänen omintakeisesti pedattu sänkynsä oli avattu ja rakkaat unikaverit oli siirretty johonkin tuntemattomaan paikkaan.
Isosisko sai sympatiahepulin ja uhkasi kostoksi mennä sekoittamaan vieraansa kotiin: "sit nähdään, olisko siitä ittestään kivaa, kun joku lääppii sen tavaroita!"
Tänä aamuna meinasin minäkin saada hepulin, kun Pikkusiskon sängyssä hollilla ollut aamutakki ja eilen valmiiksi otetut kouluvaatteetkin oli siivottu johonkin tuntemattomaan paikkaan.
Ymmärrän jollain tasolla että epäjärjestys voi häiritä. Ja ymmärrän erittäin hyvin, ettei lapsilla ole sisäsyntyistä hienotunteisuutta näissä asioissa.
Oikeastaan on aika surullista, jos lapsi ei osaa leikkiä, vaan siivoa mieluummin.

Mutta mitä opimme tästä?
1. Jyrkkä EI! lapsenvahtikeikoille.
2. Jos lipsahtaa kyllä, pitää keksiä ohjelmaa sellaisille, jotka eivät itse osaa.
3. Vieraat eivät saa siivota