nelinäytöksinen tragikomedia

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Työttömien neuvontapisteessä Urasuunnittelija istuu valtavan pöydän takana tietokoneineen kännyköineen. Työtön istuu matalassa kauhtuneessa tuolissa, polvet suussa, otsa työpöydän tasalla. Sieltä nöyränä luo silmät ylös  Urasuunnittelijaan, joka selailee papereitaan ja katselee yläviistosta Työtöntä.

Urasuunnittelija (napsauttaa kompuutterinsa käyntiin ja klikkaa esiin työministeriön sivut. Asiantuntijan kärisevällä äänellä): "joo, ei täällä kyllä oikeen mitään sulle ole".

Työtön (itsekseen) Niinpä ystäväiseni, siksi olenkin täällä, ja sivumennen sanoen, (ääneen) olen kyllä päivittäin noilla sivuilla vieraillut.

Urasuunnittelija: "Oletkos ajatellut hakea noita sosiaalityöntekijän hommia?"

Työtön: No, enpä oikeastaan, eikös niihin ole ihan lakien ja asetusten mukaiset pätevyysvaatimukset?

Urasuunnittelija:"Ei niitä kukaan kato, kyllä niihin pääsee ihan peruskoulupohjalta".

Työtön poistuu olkapäitään kohautellen mukanaan aa-nelosellinen sossupaikkoja.

**

Seuraavalla viikolla, samassa paikassa. Työtön yrittää istua tuolin reunalla näyttääkseen pidemmältä.

Urasuunnittelija: "Niin että haitko niitä sosiaalityöntekijän paikkoja?"

Työtön: Soitin pariin, mutta kun niissä on ne lakisääteiset pätevyysvaatimukset. (itsekseen) niinhän mä sanoin viime viikolla.

Urasuunnittelija: "ai!"

**

Sitä seuraavalla viikolla

Urasuunnittelija: "ei työttömät kyllä oikeen mitään töitä saa. Ei työhaastatteluihin oikeen kutsuta kun sellaisia, joilla jo on työpaikat. Ja sä kyllä kuulut vähän tollasiin väliinputoajiin, lapsentekoikäinen nainen. Mutta ei tietty kannata kaikkea toivoa heittää, kyllä joskus sattuu ihmeitäkin"

Työtön (kutistuu entistäkin matalammaksi matalassa tuolissaan, hillitsee halunsa paukuttaa päätään urasuunnittelijan pöytään ja miettii itkisikö vai nauraisko.) Niiskaisee epämääräisesti.

**

Seuraavalla viikolla puhelimessa

Työtön uskaltautuu kritisoimaan työvoimaviranomaisen toimintaa sähköpostissaan Urasuunnittelijalle.

Urasuunnittelija soittaa välittömästi huolestuneena: "kyllä kuule jos työvoimaviranomainen antaa jonkun päivämäärän, niin kyllä siitä täytyy pitää kiinni"

 

Siinä vaiheessa Työttömällä jo keittää yli. Työtön olen, mutta tyhmä en. Olkoon, jos ajatte minua kuin aivotonta nautaa karjakourussa, niin olen myös sellainen. Teurastamolle vaan! ...tai pääsisiköhän johonkin urasuunnittelijaksi? Olen aika näppärä klikkaamaan auki Työministeriön sivut ja toteamaan, että joo, eihän täällä oikeen mitään ole.