Istun taas verstaalla, eväänä tänään voileipäkakkua ja täytekakkua. Ei hassumpaa ollenkaan. HraHakkaraisen pappa juhli viikonloppuna komeita vuosia, ja mamman mielestä pöydässä pitää olla vähintään seitsemää sorttia makeaa. Ja jos odotettavissa on vaikkapa viisitoista vierasta, varataan syömistä vähintään kolmellekymmenelle.
Jotenkin yllättävästi kutsujen jälkeen sekä meidän että appivanhempien jääkaapissa oli sekä tätskäriä että voileipäkakkua keskisuuren nälkäänäkevän kylän tarpeisiin. Luulen, että mammalle ja pappallekin jäi vielä osuutensa tarjoiluista.

*

Ruoka on muutenkin kamala stressitekijä.
Hirvittävästi vaatimuksia ja ohjeita ja sääntöjä, joiden arvioimiseen ei ainakaan minun koulutuksellani ole mitään mahdollisuuksia. Ja netistä löytää tietysti kaikenlaista tietoa puolesta ja vastaan.
Perisuomalaisella, ankeanpuoleisella ja sydän-verisuonitauteihin taipuvaisella geenistöllä varustettuna yritän epätoivon vimmalla syödä niin terveellisesti kuin mahdollista.
Kun vaan tietäisin, mikä on terveellistä.
Tämä virallinen linja lienee kaikille tuttu.
Lautasmalli, tottakai: puolet kasviksia ja puolet muuta. Kannattaa kasata lihaosio kauniisti tournedosin tornimaiseen muotoon ja levittää kasvikset, esim. yhden salaatinlehden, peittämään toista puolta. Herneet ovat myös kasviksina käteviä, ne voi laittaa jonoon. Ja porkkanaraasteellakin saa peitettyä aika isoja aloja. Vähän haasteellisempaa on nostaa lenkkimakkara pystyasentoon - ja on se aika rivon näköistäkin - mutta näin se peittää melko pienen osan lautasesta.

Sitten on tämä rasvan laatu. Että onko kovaa vaiko pehmeää, onko transia vaiko traania. Kova rasva on kurjaa käyttä joka tapauksessa, se paakkuuntuu inhasti leivälle. Ihan vinkkinä taas kaikille, että voistakin saa melko pehmeää kun sen säilyttää riittävän lämpimässä, esim. jääkaapin ulkopuolella, aurinkoisella pöydällä.
Rasvatiedottamisella saadaan kyllä tällainen tavallinen hysteerikko jo ihan helposti sekavaan mielentilaan, minkä seuraavaan olen referoinut lyhyesti ja ytimekkäästi:
"Kova vai pehmeä" - pehmeä, koska laskee kolesterolia
"Kova vai pehmeä2" - kova, koska laskee kolesterolia.
Lisää artikkeleita voi ilomielin googlettaa vaikkapa hakusanalla kova rasva.
Ja jos nyt vielä sattuu rasvatouhotuksessa pysymään kärryillä, sekoittavat nuo transrasvat lopullisesti sekopään.

No, tähän asti olen iloisen luottavaisin mielin luottanut sydänmerkkiin. Siinäpä selkeä puustain, joka kertoo ruokalukutaidottomalle olennaisimman: tämä on sydän- ja verisuonitautisten sapuskaa.
Mutta ja mutta.

Ja sitten ovat nämä erilaiset ruokavaliot, dieetit ja muut elämäntapahörhöilyt. Että jos ei humanistin pää vielä ollut sekaisin, niin viimeistään nyt.
Olenko hiilaritietoinen, atkinsilainen, Välimeren dieettaaja, kivikautinen ja mitä helkkaria kertoo meille glykeeminen indeksi?
Minulle se ainakin kertoo jotain tuskaisaa matematiikasta. Jos perunan GI on x, onkin perunamuusin GI X2, ihan vain siksi, että se on survimella söösätty. Mistä hitosta se 2 siihen putkahtaa, jos survin on vastapesty kuumassa lämpötilassa?

Ja mitä kaikkia ruokasääntöjä olen tänään rikkonut syömällä voileipäkakkua ja tätskäriä? Jos levittää vadelmavaahdon laajalti lautaselle, toteutuuko lautasmalli? Entä jos ei syö lautaselta vaan eväsrasiasta?

nimim. Ruokaterrorismin uhri