kuukausiraportin aika - olin melkein unohtaa! Eli näillä hakusanoilla viime kuussa

Konsta Jylhän joululaulu - ehdottomasti yksi joululaulusuosikkejani, vaikka se onkin surullinen ja tuo surullisia muistojakin mieleen. Mutta se on myös kaunis ja lohdullinen. Sanat (P. Holm) taas kerran tässä:
1. Joulun aatto nyt saa, jo ilta tummuu ja hiljenee maa. Kuka kulkee nyt yksinään kalmistoon, kuka yksin näin kylmässä on? Pieni lapsonen vain, joka näin kiiruhtain jälleen kynttilän haudalle tuo. Paikka on hiljainen,  tumma, liikkumaton, äidin haudalle valon hän suo.
2. Liekin niin häilyvän  tuo hauta rakkaimman hetkeksi saa. Sitä katsovi silmin niin kaipaavin, sitä katsoo ja taas odottaa: koska joulun hän saa, koska voi naurahtaa kera muiden taas kuin ennenkin? Mutta niin hiljainen koti yksinäisten,on kuin puuttuisi siunaus sen.
3. Äänen hiljaisen sointuvan nyt jostakin kuulevi hän, joka lämpimin lausehin lohduttaa, joka nousemaan katsehen saa: "älä huoliisi jää, nosta pystyyn taas pää, joka hetki sun kanssasi käyn. Lapsi joulun mä oon, sinut vien kartanoon, josta lähdit, sun valonas näyn.
4. Joulun ensimmäisen mä olla tallissa härkien sain. Sinne tähtöset tuikkivat valkeuttaan, sinne saapuivat tietäjät maan: sitä taas viettämään sinun kanssasi jään, sinun joulusi kauniiksi teen. Sinä huomata saat: surun laaksot ja maat voivat peittyä kirkkauteen

Kurahousut - ehdottoman tarpeelliset lapsilla. Varsinkin sadesäällä.

Spaghettivuoka ohje - no vaikka näin: valmiiksi keitettyä spaghettia, jauhelihakastiketta, maitoa, kananmunaa ja juustoraastetta. Makaronilaatikon tapaan ja uuniin.

Työpaikkavitsit - tänään (voihan mieslogiikka) tämä paikka on ihan vitsistä.

Vauvan vellin aloittaminen - (nyt kieli keskellä suuta!) velli pitää aloittaa varovasti, pienin annoksin. Ehkä siinä puolen vuoden iässä (kaikkihan me muistamme WHO:n imetyssuositukset!), ei viljavalmisteilla, ellei vauva ole jo nauttinut viljaa muussa muodossa.

Akateemisten työllisyystilanne - toisilla aloilla hyvä, toisilla ei niin. Humanisteilla kai lähinnä naurettava (vrt. työpaikkavitsit)

alle kouluikäisen lapsen kiroilu - aina yhtä tyrmistyttävä kokemus. Ikävä kyllä ne osaavat sen, ja jos huomaavat, että vanhemmat tyrmistyvät kunnolla, käyttävät sitä sumeilematta hyväkseen. Isosisko aikoinaan oppi tarhakaveriltaan kaikki tärkeimmät ilmaukset. Kaveri oli helppo jäljittää, sillä Isosisko manasi peittelemättömän vahvalla erikielisellä aksentilla. Sen jälkeen kaveruksia valvottiin tarkemmin. Ja kiroilukin lakkasi.

disneyn ilmaiset pelit tytöille - ei löydy täältä, enkä tunnusta käyttäväni. Enkä edes ymmärrä, missä yhteydessä olisin moisia maininnut. Mutta hauskaa oli, kun k-pojalta tuli kesällä kortti: terveisiä disni landista!

enkelinkuvia - Enkelinkuvia hiekassa on suomalaisen nuoriskirjallisuuden parhaimmistoa!

farkkumekko - minulla on ihana, missä on hapsuja ja kukkasia

herra huu työtä työtä tekijälleen - liekö tässä kyse siitä vanhasta lastenlaulusta "työtä työtä työtä tehdään"?

herrakerho - ks. vaikka edellinen merkintä. Tai työpaikkavitsit.

ideoita aamunavaukseen - nytpä pistit pahan! No, älä ainakaan käytä samaa materiaalia moneen kertaan. Meillä muuan ope luki lähetysseuran aamunavausvihkosesta yhden lukuvuoden aikana ainakin kolmeen kertaan tarinan "Kun kohtasin puhuvan Koko-gorillan".

isänpäiväkortti/isänpäiväkorttimalleja - ei löydy täältä. Mutta jotain varmaan kehitellään. Ehkä.

kaarina roinisen reseptit - mainioita kotileipomisen reseptejä. Suosittelen - vaikka visiittiä kirjastoon, sieltä luulisi löytyvän

keskosen ahdistus - Pikkusiskoa ahdistivat masuvaivat, masu pullotti pahasti ja typykkä oli oikein vaikea. Vatsallaan makuuttaminen auttoi, ja masun hoito muutenkin. Pikkusiskon suojautumiskeino oli (ja on joskus vieläkin) kontaktista kieltäytyminen. Ahdistavissa tilanteissa tyttö nukkui-nukkui-nukkui, käänsi silmät nurinniskoin. Naristelu voi olla myös ahdistuksen merkki ja oire sairaudesta.

keskosuus kuvia - näitä ei täältä löydy, ja olen jo joskus aikaisemmin pitänyt melkoiset palopuheet aiheesta. Keskosen elämänalku on niin hauras ja herkkä, että siitä ei kuulu julkisuuteen levitellä kuvia. Ainakaan kovin löysin perustein. Kohtulaisen, masuunkuuluvan elämä on silmiltä salattua, niin olkoon keskosvauvankin.
Kuvia toki meilläkin on, katsomaan saa tulla. Mutta eivät ne kuulu kaikkien silmille.

kissan laukku - suosittelisin kissalle selkäreppua. Olkalaukku voi raahata maata. Vai onko kyse kantokassista?

kissanpurema - sattuu.