inhoaninohoaninhoan kelan kanssa asiointia. AAARGH.
Ne rahat, joita kela maksaa ovat suurimmaksi osaksi lakisääteisiä. Osaan liittyy tarveharkintainen lisäosa. Kelan omilla sivuilla on useita laskureita, joiden avulla voi arvioida omalle kohdalle pläjähtäviä tukiaisia. Nämä ovat yhtälön osiota yksi.
Yhtälön osio kaksi: pätkätyöt ovat tätä päivää. Pätkätyöläinen saa tulonsa pätkissä, silppuna.

Pätkätyöläinen tekee tunnollisesti työnsä. Ilmoittaa työttömyysrahaa maksavalle taholle tekemänsä tunnit. Ilmoittaa palkkaa maksavalle taholle tekemänsä tunnit.
Palkanmaksu tökkii, koska jostain paperista puuttuu sen Tuikitärkeän allekirjoitus.
Palkanmaksu viivästyy koska Tuikitärkeän allekirjoitus saadaan paperiin vasta palkanmaksupäivän jälkeen.
Työttömyysrahan maksu viivästyy koska palkkaa ei ole laskettu ajoissa, eikä siis ole toimittaa palkkatodistusta työttömyysrahaa maksavalle taholle.
Työttömyysrahan maksussa on inhimillinen erehdys ja summa on väärä.
Parin kuukauden kuluttua pätkätyöläinen on saanut osansa, silppuna mutta luojankiitos kutakuinkin oikein.

Kela saa vihiä pätkätyöläisen tekemistä pätkistä ja hyökkää sutena tarkistamaan maksettuja tukia (joita anottaessa lisättiin kaavakkeen Lisätiedot -osioon maininta työpätkistä)
Kelalle on toimitettava kopioita työtodistuksista ja palkkatodistuksista, virkamääräyksistä ja ties mistä. Pätkätyöläisen allekirjoitus ei kelpaa, tarvitaan myös sen totaalistyöttömän allekirjoitus. Kirjeessä uhataan polvilumpioiden murskaamisella, tukien katkaisulla ja muilla keveähköillä sanktiotoimenpiteillä.
Pätkätyöläinen menee paperinivaskan kanssa selvittelemään asiaa - virkailija arvelee, että kuukauden paperinpyörittelyn lopputuloksena pätkäpalkkojen vaikutus tukeen on plusmiinusnolla.

Näin näppärästi tuhlataan kahden ihmisen työaikaa. Ja kannatetaan suomalaista paperiteollisuutta: aanelosta syydetään arkkikaupalla kelan kopiokoneeseen huristamaan.

***

Miksi - jos ja kun pätkätyöläisyys on tätä päivää - eivät palkanmaksajat ja tukiaistenlaskijat elä pätkissä? Lapsiperheessä rahan täytyy napsahtaa tilille suht säännöllisesti. Miksi palkanmaksu ja tuenlaskenta kestää niin jumalattoman kauan?
Miksi kela toimii niin hitaasti?
Miksi kelan kirjeet ovat niin kylmäkiskoisia ja uhkailevia?
Miksei meillä ole kansalaispalkkaa ja hoitoseteliä lasten hoidon järjestämiseksi?
Miten herraHakkarainen voi pysyä niin rauhallisena koko tämän sotkuilun ajan?