Sukulaissielulta tämäkin

Kirja, joka muutti elämäsi? Joskus teinivuosina hurahdin Pikku Prinssiin ja Lokki Joonataniin, niin kuin nyt senikäiset vain voivat hurahtaa. Niiden maailmankuvassa oli jotain perinpohjin teinille sopivaa. Jonkinlaisia vastauksia elämäntuskan riepoman sielun suuriin kysymyksiin. Mutta onko tuo muutos säilynyt?
Niin ja yliopiston opinto-opas on tietysti paljosta vastuussa...


Kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kerran? Luen kaikki mielestäni hyvät kirjat uudestaan. Moneen kertaan. Joskus niin, että aloitan saman tien uudestaan kun olen lopettanut ensimmäisen kierroksen. Ikisuosikkejani ovat kaikki aikoinani lukemat tyttö- ja nuortenkirjat, joista tällä kertaa nostan esiin vaikkapa Pieni talo preerialla -sarjan. Ja kotimaisista nuortenkirjoista Tuija Lehtisen Enkelinkuvia hiekassa. Ihan paras! Käytännössä luen uudestaan kaikki ne kirjat, jotka ovat ansainneet tulla luetuiksi edes kertaalleen.

Kirja, jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle? Vaikea kysymys... ehkä... no voi vitsi, täytyy toivoa, että haaksirikkoudun kirjaston kanssa. Robinson Crusoen ottaisin oppikirjaksi, Raamatun ja Alastalon salissa ottaisin siinä toivossa että saisin ne luetuiksi. Ja tyhjän kirjan kynineen ottaisin omille ajatuksilleni. Ja vaikkapa Nalle Puhin alkuperäiskielellä huwiksi ja hyödyksi.


Kirja, joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi..? Sinkkuhömppäromskuista tulee hyvälle tuulelle, Timo Parvelan Ella-sarja ja Jukka Parkkisen Suvi Kinos -sarja naurattavat aina.

 

Kirja, joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin? En muista olenko suorastaan nyyhkinyt, mutta liikuttunut ja ollut surullinen moniakin kirjoja luettuani. Suvi Kinoksen lukemisen jälkeen vietän aina suruaikaa Rupu-enon muistolle.
Ja Lasten virsi -kirjaa en pysty laulamaan mitenkään, se liikuttaa niin. Varsinkin jos lapset laulavat mukana.


Kirja, jonka toivoisit itse kirjoittaneesi? Haluaisin osata kirjoittaa niin, että siitä riittäisi kirjaksi. PIkkusiskon tarina voisi olla lähtökohta, mutta en tiedä onnistuuko se milloinkaan. Haluaisin myös osata kirjoittaa lapsille ja nuorille.


Kirja, jota et toivoisi kirjoitetun? Huonosti kirjoitettu kirjallisuus suututtaa: lastenkirjoista vaikkpa Miina ja Manu -tarinat ovat sellaisia. Pseudo-opettavaisia ja mukahauskoja pedagogisine juonenkäänteineen, huonolla kielellä höystettynä. Saavat - kuten Titinallekin - jokaisen itseään kunnioittavan aikuisen raivon valtoihin, mutta ovat lasten suuria suosikkeja.

Kirja, jota parhaillaan luet? Jane Green: Roolit vaihtoon, lapsille Timo Parvela: Paterock... mitä, eikö keskeneräisiä kirjoja tosiaankaan ole tämän enempää?! Outoa, yleensä minulla on lukeilla ainakin kolme ellei neljä kirjaa.

 
Kirja, jonka aiot lukea? Kävin juuri kirjastossa, joten valikoimaa riittää: Juha Ruusuvuori - Muukalainen Muumilaaksossa; Peter Mayle - Mainio vuosi; Kristin Hannah - Rakkauden tähden; Carling - Cleve - Ylihuolehtivat vanhemmat; Shields - Sattumankauppaa
Eiköhän siinä, noin alkajaisiksi.
Ainiin, Timo Parvelan uusin: Varokaa lapsia. Aion piilottaa sen hyllyyn, niin etteivät muut aloita ilman minua...

 

Ja vielä pitäisi haastaakin joku...? Haastan sen, joka tämän lukee, eikä vielä ole osallistunut meemiin. Ilmoita itsesi!