Neljäs luukku: Jaakko-tonttu.
Jaakko-tonttu syntyi kun Isoveli oli aivan pieni, alle kaksivuotias kai, samoihin aikoihin tätini lahjoitti meille jouluisen taskukalenterin. Jaakkotontun syntyhistoria muuten on autuaasti kadonnut historian hämäriin, mutta vuosi vuodelta Jaakolla on joulunodotuksessa merkittävämpi rooli.
Jaakko-tontun kalenterin jokaiseen taskuun tulee kirje. Joskus kirjeessä on tehtävä - kuten tänään: ulko-oveen on ripustettava ovikoriste toivottamaan joulunajan vieraat tervetulleiksi. Toisinaan kirjeessä on vinkki yllätyksen etsimiseksi - kuten eilen: missä ovat tutut joulukirjat.
Parasta Jaakko-tontun kalenterissa on etsiminen. Yllätys, lahja tai tehtävä ei koskaan saa olla suoraan taskussa (paitsi jos Jaakko on erityisen väsynyt, ja taskusta löytyy karkkia), tehtävä täytyy arvata ja siihen liittyvät asiat etsiä.
Naperot tietävät tarkasti, mitä kaikkea Jaakko tuo. Se tuo jouluvalot (ripustetaan heti kuun alussa), tonttupuvut, jouluiset pehmolelut leikkikavereiksi (ne pakataan joka vuosi joululaatikkoon odottamaan seuraavaa joulua - krääsän kierrätystä!), joulukirjat, adventtikynttilät, enkelikellon, ovikoristeen, joululevyt.
Monet itsestään selvästi joulunvalmisteluun kuuluvat asiat tuo Jaakko. Jaakko käskee leipomaan pipareita - silloinkin kun äiti mieluummin nyykköttäisi sohvalla lukemassa - ja ehdottaa viikonloppuna metsäretkeä tai seikkailua kaupunkiin jouluvaloja katsomaan. Jaakon kehotuksesta koristetaan kuusi, rakennetaan seimi, lähetetään joulukortit ja pestään hampaat uusilla hammasharjoilla. Ja Jaakolle voi jättää pipareita - niitä joita äiti ei olisi millään jaksanut leipoa - parvekkeelle.
Toisinaan - kuten eilen - Jaakko tekee tuplayllätyksen: pitää etsiä kirjat. Ja vähän myöhemmin taskusta löytyy vielä herkut koko porukalle. (Tai piti löytyä, mutta naperot eivät huomanneet niitä!)

Jaakko on seikkailu kohti joulua.
Ja jonain vuonna - sitten kun en itse ole näin toivottoman väsynyt, vaan olen sellainen punaiseen rimpsulliseen esiliinaan pukeutunut ihanasti pullalta tuoksuva, superluova ja aikaansaava äiti (sellainen kun olen ihan oikeasti kaiken tämän arkisen kuonani takana) - kutsun Jaakon tuomaan tehtäviä itsellenikin.

1103944.jpg

Lumiukko Jaakon tarpeisiin.

**

ja mistäkö ovikoriste tänään löytyy? Tietysti lastenhuoneen oven takaa. (hys - ei saa paljastaa kenellekään!)

**

Viiru on kulkuseton. Sen kulkuset kilisevät iloisesti eläinlääkäriaseman ongelmajäteastiassa.
Viiru näyttää pörröhäntäiseltä lampunvarjostimelta. Ja on ylen alakuloinen.

**

Uusi Piällysmiäs on asettunut taloksi. Muuten mukava, mutta sillä on tapana laulaa radion tahdissa ja mutista itsekseen kirjoittaessaan.