Niin, mitä voi oppia ajanjaksossa, joka kattaa elonpäiviä reilun viikon ajalta - lauantaista sunnuntaihin, tai ehkä jopa maanantaihin?

1. Pikkusiskoa ei pidä jättää valvomattomaan tilaan saksien kanssa. Paitsi siinä tapauksessa että nimenomaan toivoo hetken kuluttua löytävänsä kourallisen ihanaa kiharatukkaa lelulaatikosta. Tai siinä tapauksessa että toivoo lapsensa kuontalon näyttävän maineikkaan mutta äskettäin vakavasti sokeutuneen hiusmuotoilijan tekeleeltä.

2. Piruetit voivat vahingoittaa lapsesi terveyttä.
Varsinkin jos jalasta katkeaa verisuoni niin, että lapsen jalka turpoaa lähes kaksinkertaiseksi. Jalka on edelleenkin sini-purppura-kelta-punakirjava.

3. Työsähköposti voi tukkeutua viikossa.
Jostain syystä kaikki viagrantoimittajat haistoivat heti että en ole paikalla deletoimassa heidän postejaan. Pohdin parhaillaan, mitä tekisin kaikella sillä potenssilääkkeellä jota minun oletetaan näiden mainoksien perusteella tilaavan.
Voisin perustaa potenssiklinikan. Noin alkajaisiksi.

4. Italialaiset puhuvat vain italiaa.
Ja he kuvittelevat, että keskustelukumppani alkaa äkkiä ymmärtää sitä, jos he puhuvat vielä vähän kovemmalla äänellä. Ja huitovat vielä vähän enemmän.
Eivät ala keskustelukumppanit ymmärtää.

5. Italialaisissa autoissa on vakavia suunnitteluvirheitä. Samoin kuin italialaisten ajotaidoissa.
Laki italialaisesta autoilusta: Mitä hienompi auto, sitä mielipuolisempi kuski. Ja mitä mielipuolisempi kuski, sitä varmemmin istut takapenkillä puristuneena huitovan italialaisen ja cappucino-viiksisen suomalaisen väliin. Ja mitä varmemmin istut takapenkillä keskipaikalla puristuneena (jne), sitä varmemmin takapenkin keskipaikan turvavyön mekanismi on hajonnut tai puuttuu peräti kokonaan. Ja ne kaksi ympärilläsi istuvaa vaihtavat luottamuksellisia naistenvälisiä tietoja ylitsesi ilman yhteistä kieltä samalla kun etupenkki yrittää kiilata edelläajavan auton ojaan vuoristossa kiemuraisella serpentiinitiellä 140 tuntivauhdissa. Ja mitä varmemmin näin tapahtuu, sitä selkeämmin muistat, että kotonasi sinua odottaa kolme varsin pientä lasta.

6. Kun olet nähnyt yhden ylitsepursuavan barokkikirkon, olet nähnyt ne kaikki.
Mutta koska vierailusi isännät jostain syystä kuvittelevat, että haluat ihan oikeasti nähdä ne kaikki, he myös näyttävät ne kaikki. Ja odottavat että haltioidut niistä jokaisesta niin paljon, että alat sekä ymmärtää että puhua italiaa (vrt. kohta 4)

7. Sisilialaisissa pikkukaupungeissa ei ole muita nähtävyyksiä kuin kirkkoja
(katso kohta 6)

8. Jos hraHakkaraisen kollega osallistuu matkalle ja väittää, että hän pärjää kyllä yksinkin, ja ettei häntä tarvitse paapoa ja että voimme vain tehdä treffit yhdelle aukiolle joskus neljän tunnin päästä, hän itse asiassa tarkoittaa sitä, että hän haluaa kulkea hraHakkaraisen käsipuolessa ja ettei häntä saa missään olosuhteissa jättää yksin mihinkään.
Ja kun asiaa tarkemmin ajattelee, tulee siihen tulokseen että se on luultavasti ainoa keino varjella tätä kollegaa ryöstetyksi tulemiselta.
Ja mitä tarkemmin asiaa ajattelee, sitä vähemmän haluaa kollegan tulevan ryöstetyksi, koska se merkitsisi loputonta kiertokäyntiä italialaisilla poliisiasemilla, joissa puhutaan vain italiaa (ks. kohta 4)
Ja kun asiaa ajattelee näin, tekee itse asiassa mieli sitoa kollega kiinni hraHakkaraisen käsipuoleen ja takavarikoida sekä hänen avonainen käsilaukkunsa että yksityiskohtainen karttansa - ehtiihän sitä kahdestaan hraHakkaraisen kanssa pizzalle ja viinille vaikka joskus myöhemminkin, vaikka Suomessakin.

9. Kun palaa kotiin ja on unohtanut kohdat 1 ja 2, järkyttyy jonkin verran tapaamistaan lapsista. Mutta koska muistaa samalla kohdat 5-8, on itse asiassa suunnattoman iloinen kotiinpaluustaan.

10. Jos työviikko alkaa laboratoriokäynnillä, se voi tehdä ihmisen kiukkuiseksi. Varsinkin jos ensin menee väärään laboratorioon.

"Opi perusasiat!
Niille, joiden aika on tullut,
se ei koskaan ole liian myöhäistä."
-Bertolt Brecht-