edit myöhemmin - terävöitin tarinaa hieman


Luin pääsiäisenä Meidän Perhe –lehteä. Se on ihana, kiiltävä makasiinilehti jossa esiintyy kahdenlaisia ihmisiä: sellaisia joilla on lifestyle ja sellaisia jotka ovat laittaneet elämänarvot kohdalleen.
Lifestyle-ihmiset ovat pseudo-semijulkkisyksinhuoltajavanhempia, joilla on yksi, ehkä kaksi lasta, trendivaatteet ja minimalistiset asunnot. Elämänarvon kohdalleen –perheet ovat sellaisia jotka ovat hypänneet ulos oravanpyörästä ja löytäneet itsensä aivan uudella tavalla ja keskittyneet perheeseen.

 

Yezz ja mude – yhdessä on kivempaa!
Kurkistamme nyt Sirpa Tirpakkaan, pääkaupunkiseudun Rok-rokimpi-rok-radion Teinien teematunnin juontajan ja Salkkareiden stailaajan viileänvaaleaan kotiin. Kiehtovan työnsä lisäksi Sirpa ehtii opiskella Kauppakorkeakoulussa, tavoitteenaan oman yrityksen perustaminen, lisäksi vastavalittu kansanedustaja tähyää jo hallituspaikkaakin.

 

Sirpa ja teini-ikää lähestyvä Yezz kokkailevat yhdessä avarassa saarekekeittiössä. Yezz repii touhukkaasti salaattia ja Sirpa kertoilee tomaatteja pestessään: "Aika harvoin meillä on tällä lailla aikaa yhdessä kokkailla, mutta aina kun olemme kotona kokkailemme yhdessä. Yezzkin on jo niin näppärä tässä salaatinrepimisessä."


Tahrattomilla työtasoilla on kauniissa astioissa eksoottisia mausteita ja maistuvia kastikkeita. "Cross-kitchen on yhteinen suosikkimme", vakuuttaa Sirpa ja Yezz täydentää: "meillä ei juuri (einesmaksista) syödä". Useimpina päivinä Yezz tulee koulusta kotiin lähteäkseen lukuisiin harrastuksiinsa, Yezzin päivät kuluvat ratsastuksen, kung-fu-miekkailun, fengshui-joogan, taidekoulun, kamarikuoron ja rytmisen kilpavoimistelun parissa. Talvisin Yezz ehtii vielä taitoluisteluun ja jääkiekkoonkin.

 

Miten ehtii yksinhuoltajaäiti huolehtimaan aikatauluista? "Yezz on jo niin itsenäinen. Näihin lähellä oleviin harrastuksiin Yezz menee joskus jo ihan itsekseen ja meillä on sitten näitä kuljetusrinkejä. Kerran-pari kuussa kuljetan Yezziä, ja jos niille illoille on jotain deittiä tai muuta buukattuna, pääsee Yezz sitten jonkun joukkuekaverin kyydissä. Ihan pelkästä organisoinnistahan tässä on kyse. Aina sunnuntai-iltana istutaan yhdessä Comminicaattoriemme kanssa ja päivitetään tiedot ajan tasalle. Ei se muuten onnistuisikaan. Päivittäin vielä soitellaan isommista muutoksista, joskus monta kertaakin. Meillä on niin hyvin tämä kommunikaatiokanava auki. Isovanhemmat sitten joskus katsovat ja kuljettavat myös ja onhan Yezz isällään kolme viikkoa neljästä, joka kuukausi. Mutta onhan tämä yksinhuoltajan elämä aika raskasta kun on yksin vastuussa ihan kaikesta. Omista menoistaan täytyy tinkiä aina, manikyyriinkin menen enää kerran kuukaudessa", heläyttää raikas ja uupumaton Sirpa.  "Vapaapäivinä yritän sitten antaa Yezzille laatuaikaa, käydään yhdessä diskoilemassa ja pidetään sellaisia tyttöjen iltoja, katsotaan Sinkkuelämää ja herkutellaan, jutellaan ihan kaikesta"

 

"Mude on melkein mun paras kaveri" vakuuttaa Yezz jäljitellen varsin uskottavasti teini-ikäisen alistuntta tympeyttä ja loiskauttaa leikkisästi salaatinkastiketta äitinsä suuntaan, Sirpa vastaa tähän yhtä leikkisästi työntämällä puolikypsän parsan metroseksuaalin lapsensa sieraimeen. Jätämme nyt nämä kikattelevat kaverukset painimaan keittiöönsä ja tutustumme oravanpyörästä poishypänneen perheen jännittävään elämään.

 

Suonsilmäkkeet – ulos oravanpyörästä!

"Huomasimme muutamia vuosia sitten, että työelämä ei enää antanut samaa tyydytystä kuin aiemmin, jotain muutosta piti saada", kertoilee rauhaisan kaksisataavuotta vanhan, museosäätiön suojeleman mummonmökin suojissa elelevän Suonsilmäkkeen perheen äiti, Tähti-Tokkura.

 

Suonsilmäkkeiden puolenkymmentä tenavaa vilistelevät estottomasti tuvassa ja Tähti-Tokkura kaitsee lapsia lempeästi: "tulkaapa kaikki yhdessä hämmentämään luomupuuroa!" Suuri padallinen ohraryynipuuroa porisee puuhellalla kun Tähti-Tokkura kertoilee: "otimme lapset pois suorituspaineisesta koulusysteemistä, ihan tässä kotioloissa ohjaamme ja opastamme. Sillä tavalla lapset saavat aidot ja oikeat eväät elämäänsä. Meidän lapset eivät lainkaan tunne ei-sanaa, neuvottelemalla ja lapsen tahdissa elämällä tässä mennään. Siksi tämä puurokin on niin kätevää, kun sitä voi syödä milloin tahansa." Samassa jo perheen esikoistytär Hilpi-Puoliorpo kahmaisee kauhallisen höyryävän kuumaa puuroa itsetekemäänsä savituokkoseen ja käy tiristelemässä maidot puuron päälle nurkassa märehtivältä vuohelta. Suonsilmäkkeen perheen elämänarvot näkyvät myös ruokatavoissa: "Olemme fenno-lakto-ovo-freeganeja" selvittää Tähti-Tokkura, ja lisää "toisinaan syömme kyllä vähän liharuokiakin."

 

"Kylillä käydään niin harvoin kuin mahdollista. Onneksi tuo meidän isä, Nokkosrokko on niin kätevä käsistään. Juuri viime viikolla sai möhköfanttikuoppaansa kokonaisen hirven. Kyllä nyt kelpaa lasten syödä. Ja siinä samassa tutustuttiin sitten vähän anatomiaankin." Nokkosrokko Suonsilmäke tuleekin juuri työpajaltaan, tuunaustuvaltaan, käsiään housunsyrjään pyyhkeillen ja kertoo tuunanneensa perheen potkukelkan taas kesäkuntoon. "Meillä on niin kätevä tuo kulkupeli koko perheelle. Tuollainen isomummon vanha Eslapotkukelkka. Kun talveksi ottaa pyörät pois niin luistaa keveästi ja keväällä taas pannaan pyörät alle. Tytöt ihan nahistelevat, että kuka tällä kertaa pääsee kyytiin istumaan."


"Vuorottelu on meidän lapsille tuttu juttu", vakuuttaa Tähti-Tokkura, "talvella oli vain yhdet kengät, niin että vuorotellen käytiin pihallakin"

 

Niin jätämme tämänkin perheen, katselemme kuinka auringonlasku kajastaa mökin hatarain hirsiseinäin välistä, lasten soinnukkaan pentatonisen niiskutuksen tahdissa.

 

**

Miten hiiskatissa, kaikesta huolimatta, Meidän Perhe onnistuu aina samaan aikaiseksi tunteen riittämättömyydestä?


**

edit:

Voi kääk - Perhe Suonsilmäke on perustanut kodin alitajuntaani! Hilpi-Puoliorvolla on identtiset kolmoissisaret: Piparjuuri, Virmajuuri ja Punajuuri sekä näiden epäidenttinen, päivää myöhemmin syntynyt veli Juurihoito. Tähti-Tokkura kertoo, että kolmoistyttöjen istukka on haudattu kotipihaan, kaneliomanapuun juureen, mutta Juurihoidon istukka jäi perheen suureksi harmiksi sairaalaan tarkempia lääketieteellisiä tutkimuksia varten. (Tähti-Tokkura kiidätettiin kesken luomu-vesiallas-valaanlaulusynnytyksen sairaalaan, sillä perheen doula - Nokkosrokon velipuoli - ei kyennyt auttamaan Juurihoidon syntymisessä enempää, ankarasta meditoinnista huolimatta. Tähti-Tokkura kotiutui välittömästi pojan synnyttyä)

Voi kääk! En enää ikinä kirjoita näin ilkeämielisiä juttuja, vannon sen! (kun en kerta pääse ilkeyksistäni eroon...)