Lienkö milloinkaan maininnut sitä, kuinka syvästi ja perustavanlaatuisesti inhoan siivoamista? Varsinkin tavaroiden järjestelyä.
Syvästi.
Varsin.
Tämän kesän aikana kuitenkin olen ällistyttävällä tavalla jaksanut, viitsinyt ja halunnut keskittyä kotimme ongelmakohtiin. Sen seurauksena olen löytänyt kodostamme mm. lattioita.
Olen toki jollain epämääräisellä tavalla tiennyt, että sellaiset väistämättä jossain ovat mutta nyt, viime aikoina, niistä on tehty todellisia havaintoja.
Olen ruokonnut täyden auton peräkontillisen tavaraa Pelastusarmeijalle (mm. kaksi täyttä paperikassillista kirjoja), useita kassillisia tavaraa jätteidenkäsittelyyn, sekä kaksi nojatuolia naapureiden ongelmakenttään.

Kaikesta tästä syytän dr Philin kirjaa Pelasta parisuhteesi *. Ei niin, että tuo itseaputeos olisi suoranaisesti kehoittanut kiinnittämään huomioita elinympäristön siisteyteen, mutta dr Phil vahvisti jo aiemmin sielussani orastaneen epäilyn siitä, että kärsin pahanlaatuisesta hengenvelttoudesta. (*parisuhteessamme ei muuten ole pelastamisen tarvetta. toim. huom.)

Tästä havainnosta riemastuneena päätin (taas kerran) taistella hengenvelttoutta vastaan (vai onko se hengen velttous?). Kirjasin oikein muistiin kaikki tärkeät asiat.
Jouduin taas kerran silmäkkäin sen tosiasian kanssa, että meneillään ei ole mikään pariviikkoinen projekti, vaan minun on otettava napakka ote itsestäni ja sisäistettävä tietyt kulmakivet koko elämäkseni.
Ja juuri tästä syystä minun on taisteltava hengen velttoutta vastaan.
Kyse ei niinkään ole perussiististä kodista - saati siitä että kartano olisi tiptop-kunnossa. Ei siitäkään että valmistaisin omin pikku kätösin kaikki perheen ateriat alusta loppuun asti - kasvattaisin kanoja parvekkeella tai jotain.
Kyse on pikemminkin aktiivisesta asenteesta. Sen tiedostamisesta, että tietyllä tavalla toimimalla voin itse sekä fyysisesti että psyykkisesti paremmin. Noin periaatteessa on se ja sama, imuroinko kerran, kaksi, vai kolme kertaa viikossa: mutta tietyllä tavalla toimimalla - vaatimalla itseltäni tiettyä toimintamallia, pakottaudun taistelemaan hengen velttoutta vastaan.

Että sellainen ryhtiliike.