isojen lasten ensimmäinen kesäkerhopäivä. Pientä hakemista liikkumisen kanssa: miksi ihmeessä edes yhtä kerhoryhmää ei saada kootuksi johonkin hitusen lähemmäs omaa kotia. Asumme kahden seurakunnan risteyksessä, eikä kummankaan seurakunnan lähimmissä pää- tai edes sivutoimipisteissä kokoonnu kerhoa. Lapset täytyy raahata reilun bussimatkan päähän. Ja Isoveljeen on iskenyt eksistentiaalis-teologinen kriisi.
Niin valaisevaa ruotia näitä kysymyksiä bussimatkalla.
Niin kuin edes itsellä olisi niihin selkeitä vastauksia.

Pikkusisko sai mennä hoitoon - tämä edestakaisin kulkeminen olisi hänelle liikaa. Ja minulle. Silti lastenhuoneessa temmeltää neljä lasta. Pomppivan sovinistin naperot käyvät samaa kesäkerhoa ja kulkevat samalla kyydillä. Ihan hyvä, että Pikkusisko on poissa tästä jupakasta. Isot saavat leikkiä rauhassa, ja Pikkusisko saa tuikitarpeelliset päiväunensa.

Kauppaan ei ole tänään kulunut senttiäkään, mutta postimerkkejä ostin varastoon, kun niiden hinta kuulemma nousee kuukauden sisällä.
Päivän ruokana kasvissosekeittoa ja eilisen tähteitä - sitä köyhän kiusausta. Kyytipoikana kinkkujuustosämpylää (jos ne ovat onnistuneet, laitan reseptin tänne) ja eilistä tonnikalasalaattia.
Päivän kynnet: vihreä-lila jokatoisittain.
Päivän sää: kylmä ja tuulinen.

Jotenkin apaattinen olo: hääräsin niin touhukkaasti aamulla, laitoin ruokaa ja vein ja hain lapsia. Nyt ei ole mitään kummempaa.

Ai niin, vilkutus kummipojalle - paikallisesta mediasta tutulle kommentaattorille! o/

**
myöhemmin iltapäivällä - ne sämpylät olivat ihan toimivia, eivät huippulaatuisia, mutta oikein kelvollisia ja siksipä resepti

Kinkku-juustosämpylät
n. 6 dl vettä (lämmintä)
n. 2.5 dl kaurahiutaleita
n. 2 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
loraus siirappia
vehnäjauhoja
kuivahiivaa
rypsiöljyvalmistetta

Tein leipätaikinan: lisäsin reilunlämpöiseen veteen suolat, siirapit, hiutaleet ja ruisjauhot sekä hiivan vehnäjauhojen joukkoon sotkettuna, sekoitin, lisäsin jauhoja, kunnes taikina alkoi tuntua taikinalta. Öljyruiskaukset niin että taikina irtosi käsistä ja sen jälkeen jauhoja, kunnes taikina oli hyvä ja kiinteä, kimmoisa ja käsistäirtoava. Jätin nousemaan.
Vaivasin jauhotetulla pöydällä ja jaoin kahtia. Toisesta osasta tein tavallisia sämpylöitä, toisen puolikkaan kaulitsin levyksi. Levitin levylle juustoraastetta (Emmental) ja kinkkukuutioita, sekä reilusti pizzamaustetta (oregano-basilika) käärin rullalle ja leikkasin parin sentin levyisiksi paloiksi.
Jätin pellille nousemaan ja penslasin vielä munalla. Tässä kohdin olisi voinut kikkailla ja muotoilla korvapuusteiksi tai paistaa kiekurapuoli ylöspäin, mutta tyydyin olemaan tavis ja paistoin sellaisinaan. 200 astetta, noin 15 min.
Kelvollista nautiskeltavaa keiton kyytipoikana.

Enkä hetkeäkään väitä, että tämä olisi eritysen omaperäinen tai uuttaluova ratkaisu, mutta ihan näppärä välipala kylläkin. Upposi lapsiin mallikkaasti.