- no hei! haluaisin perua sen sovitun tapaamisajan
-
- ei kun perua. hankimme keittiöremonttimme kilpailevasta firmasta
-
- niin, no jos te ette pysty jättämään selvää tarjousta etukäteen, niin me katsomme ettemme pysty asioimaan teidän kanssanne.
-
- ymmärrän. kai sinä ymmärrät, että vaikka se tapaaminen järjestettäisiin, me emme missään tapauksessa allekirjoittaisi remonttisopimusta siinä tilanteessa vaan haluamme vertailla hintoja ja palveluita kaikessa rauhassa ja mahdollisesti vielä tehdä suunnitelmaamme muutoksiakin.
-
- niin, no jos te tosiaan ette pysty ilmoittamaan minkäänlaista hintakehystä tai antamaan minkäänlaista tarjousta näiden (sivumennen sanoen varsin yksityiskohtaisten) suunnitelmien perusteella, niin me emme tosiaankaan pysty asioimaan kanssanne.
-
- no suoraan sanottuna mä koen tämän teidän kaupankäyntitaktiikkanne aika painostavana ja aika lailla lomaosakemarkkinointina. Joko te pystytte tekemään meille tarjouksen jota me voimme rauhassa verrata muihin liikkeisiin tai sitten ette.
-
- kiitos ja kuulemiin!

**

Nyt pitäisi vielä lietsoa itsensä hyytävään ankaruuteen ja toteuttaa ylläoleva.

En osannut odottaa, että keittiörempassa kilpailutetaan palveluja, palveluiden tasoa - kuvittelin kilpailuttavani hintoja. Ensimmäisessä liikkeessä myyjä ei halunnut "tehdä turhaa työtä", toisessa liikkeessä (jota pidin hyvänä ja palvelevana eiliseen asti) ei pystytty antamaan minkäänlaista tarjousta ennen kuin me molemmat suostumme istumaan "muutamaksi tunniksi" sopimaan asiasta. Tavoitteena oli, että saamme yksityiskohtaiset hinnat kun istutaan "yhdessä saman pöydän ääressä, ja niin ettei teillä ole muuta menoa" ja ilmeisesti taka-ajatuksena se, että kaupat tehdään samoin tein. Mitään väliarvioita ei anneta, vaan arvio annetaan lopullisesta suunnitelmasta.
Mitäpä jos kauan sitten kadonnut isoenonkumminkaima justiinsa lähipäivinä testamenttaa minulle koko suunnattoman omaisuutensa, ja haluankin äkkiä muuttaa kaikki kiiltävät pinnat täyskullaksi ja tason Ylämaan graniitiksi eikun spektroliittihan se olikin? Olisi saattanut tulla vielä tuottoisammat kaupat.
Ja ihan tiedoksi vain sille liikeelle, joka panttaa kuviaan: 1) minulla on loistava muisti, 2) minulle on herttaisen samantekevää onko hella kymmenen senttiä sinne vaiko tänne 3) osaan ladata ikean suunnitteluohjelman koneelleni ja halutessani jäljentää sen ihmeellisen suunnitelman kolmiuloittesena itselleni ja ennen kaikkea 4) ei se teidän suunnitelmanne niin ihmeellinen ole. Kyllä tuota samaa tavaraa on tarjottu jo muualtakin.

Odotamme seuraavan liikkeen siirtoa.
Johan tässä on kuusi vuotta kitkuteltu tällä keittiöllä. Ei tee tiukkaakaan kitkutella vielä vaikka puolta vuotta lisää. Tai vuotta. Taikka vaikka kuutta jos niikseen tulee.

*

edit myöhemmin

Olin eilen omien ja yhden lainatunkin tytön kanssa äitien ja tyttöjen yhteisessä illassa. Illan lopuksi piti kaikkien sanoa jotain hyvää ja ihanaa omasta äidistä ja /tai tytöstä.
Isosisko sanoi värisevällä äänellä: "mä en tiedä minkä mä niistä tuhannesta hyvästä asiasta valitsisin"

muuta äitienpäivälahjaa en kaipaakaan