Kaffepaussilla. Yritän laittaa työ2 asioita johonkin järjestykseen, mutta työ1 painaa päälle koko ajan.

Kävimme eilen hraHakkaraisen kanssa koululla tapaamassa Isoveljen opettajaa ei-mistään-erityisestä syystä. Tai oikeastaan siitä syystä että hän siirtyy toiseen kouluun, ja halusimme paitsi jonkinlaisen välitilinpäätöksen, myös kiittää häntä henkilökohtaisesti hyvin tehdystä työstä.
Isoveljen poikavaltainen luokka kun on kauniisti ilmaistuna haastava. Isoveli sai kovasti kehuja: on joustava, tietää paljon ja osaa käyttää hankkimaansa tietoa, tietää ja muistaa asioita joita ope ei (mm. Yhdysvaltain uuden presidentin nimen!) ja on joskus aika sarkastinen. 
Opettaja sanoi varovaisesti: "niin, Isovelihän on, sellaisella hyvällä tavalla, varsin erikoinen lapsi. Jossain toisessa ympäristössä hän varmasti olisi silmätikkuna".
Niin totta!
Tulevan lukuvuoden opetusjärjestelyt mietityttävät, odotan koululta jonkinasteista virallista kannanottoa asiaan, jonka jo epävirallisesti tiedän. Koulu kun on pienentymässä huolestuttavaa vauhtia ja opetusta järjestellään säästöjen nimissä kuumeisesti uudestaan. Osa opettajista siirtyy muihin kouluihin, entisiä pieniä luokkia yhdistetään suuremmiksi ja perustetaan yhdysluokkia. 

Isoveljen opettaja oli jo alustavasti suositellut poikaa yhdysluokkaopetukseen - siitä kun on näillä näkymin tulossa älypäiden luokka. Isosiskon opettajasta ei ole vielä kuulunut hiiskaustakaan. Maailmalla liikkuu ristiriitaista tietoa siitä, syntyykö kouluun myös eka-tokayhdysluokka, vai jatkavatko tulevat tokaluokat samalla kokoonpanolla kuin tällä hetkellä. Soisin että Isosiskokin päätyisi siihen rauhallisempaan vaihtoehtoon, jossa olisi jämäkkä ja huumorintajuinen ope, hyvä työmoraali ja -rauha.
Ja vielä enemmän soisin, että tästä asiasta tiedotettaisiin mitä pikimmin, ja jos mahdollista, siten että vanhemmilla olisi edes jonkinlainen mahdollisuus ottaa kantaa syntyviin luokkiin.

**

Olen viime- ja tällä viikolla lukenut ihan älyttömästi: mahdanko edes muistaa mitä kaikkea...
Ainakin luin Enni Mustosen Parittomat. Pidän Mustosen kirjojen maalaisromanttisesta tyylistä, rehevistä pirteistä ja voimakkaista maalaisnaisista. Vaikka perushömppäähän se on.

Iltapaloina luin Marian Keyesin Enkelit - irkkuhömppää, jossa taustalla aina jonkin suurempi kysymys tai asia. Keyesin tyyli puree sekin aina.

Edelleen luin aivan yhtenä suupalana Anne Hawesin Calabrian perinnön. Aivan ihana, eloisa ja elävä: henkilöt elävät ja puhuvat, ruuat tuoksuvat ja maistuvat ja kädet huitovat tarinan tehosteina. Pidin suunnattomasti - kuten myös Hawesin aiemmista kirjoista.

Lukaisin myös nuortenkirjan Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta? Hyvä kuvaus maahanmuuttajanuoren uskonnollisesta identiteetistä. Kestää lukemisen, vaikka olenkin jo aikuinen!

Luin myös Benjamin Meen Koti eläintarhassa. Ajattelin, että sitä olisi voinut lukea lapsille ääneen, mutta eläimistä kirjassa kerrottiin valitettavan vähän, pikemminkin kerrottiin siitä, millaista on hankkia rappiolla oleva eläintarha. Hyvin kirjoitettu, mutta varsin tiukasti kirjoittajan perhettä ja häntä itseään suojeleva kirja - jonkinlainen henkilökohtaisuus tarinasta puuttui, joskin on aivan ymmärrettävää, miksi.

Eilen lukaisin loppuun Anneli Myllärin 33 päivää Santiago de Compostelaan. Aika tyypillinen Santiago-kirja. Olen huomaavinani tiettyjä yhtäläisyyksiä Caminon-kävijöiden muisteluissa, ja taas puolestaan omia yhtäläisyyksiään purjehtijoiden muisteluissa. Kumpiakin tarinoita rytmittävät päivien rytmi: caminolla refugiot ja pyhiinvaeltajien ateriat, purjehtijoilla sää ja ruuanlaitto.
Ei mitään uutta sillä rintamalla - enkä tämän kirjan pohjalta lähtisi itse vaellukselle haikailemaan. Sujuvasanaista luettavaa kuitenkin.

Yritin lukea Kontulan Rexi on homo ja opet on hullui, mutta en innostunut. Lehteilin läpi ja luovuin.
Ihan varmasti olen vielä lukenut jotain - mutta mitä? Muistan maanneeni sohvalla Pikkusiskon potiessa ja muistan lukeneeni vaikka mitä - mutta en saa mieleeni muita kirjoja. Kävin viikonloppuna kirjastossa ja palautin valtavan kasan...

*

ei auta, pakko palata työn pariin.