joululahjaehdotuksia olen kantanut kotiin kuin pieni kuormakameli. Liki kaikki saavat kirjoja. Ja monet eivät saa mitään - valitan, rahan rajallisuus pakottaa priorisoimaan. Ymmärtänette?
Edelleen olen sitä mieltä, että maailman kiltein ihminen olen minä. Olen käynyt ainakin kaupungin läntisen puolen joka toisessa antikassa, ja jokaisesta on tarttunut joululukemista minulle itselle. Ja kirjastostakin löytyi. Nyt puuttuu enää sellainen joulu, jossa on paljonpaljon lukuaikaa.
periaatepäätös1. Aina kun säät sallivat, ulkoillaan. Aina kun sisälläolo alkaa tympiä, kerään lapset kainaloon ja luen ääneen. (hah, näkisi vaan!)

Jouluostoksilla kierrellessäni satuin sellaiseen putiikkiin, joka myi elämäntyyliä. Tai oikeasti se myi lastenhuoneen kalusteita ja tyylikkäitä leluja. Värikynät taisivat irrota siitä pudista kympillä.
Se myi elämäntyyliä: tästä puodista huonekaluja ostavilla ihmisillä on täydellinen joulu. Meidän tapauksessamme se tarkoittaisi sieviin uniikkisamettimekkoihin pukeutuneita tyttöjä, suuret pitsirusetit päässään, toinen soittaisi pianoa ja me muuta laulaisimme yhteen ääneen joululauluja pianon ympärillä. Isoveljellä olisi solmio kaulassa ja puku päällä. Minulla olisi rimpsullinen essu, helkähtelevä nauru ja tyylikkään huolettomalle nutturalle kerätty vehnänvaalea tukka. Olisin valmistellut joulua designkeittiössämme jo elokuulta. Omatekoiset relissit olisivat ruseteilla somistetuissa purkeissa kellarissa. Parkettilattiat kiiltäisivät, ja muotovaliorotukoiramme kiskottelisi pianon lähettyvillä. Aito joulukuusi olisi koristeltu kullalla ja punaisella ja vuorovuosina hopealla ja sinisellä. Lasten lahjat olisivat tyylikkäitä, hyvällä maulla tästä pikkuputiikista valittuja, kestäviä ja uniikkeja. Ei sälää roipetta eikä krääsää. Eikä marinaa jouluaattoiltana. Koko suku olisi kokoontunut ruokasaliimme viettämään täydellistä joulua.
Peräännyin putiikista hyvässä järjestyksessä, ja syvään huoaten työnsin syrjään lifestyle-joulun. Ehkä kuitenkin tämä aito ja alkuperäinen meidän perheen joulu on ihan hyvä?
Vaikka joululaulut tulevatkin levyltä - voimme silti laulaa mukana.
Vaikka en käytä essuja enkä ole blondi - teen silti jotain ruokia itsekin.
Vaikka meillä ei olekaan parkettia eikä koiraa - yritämme silti siivota.
Kuusi koristellaan lasten makuun ja lahjat hankitaan intuitiolla budjetin venyessä ja paukkuessa jo nyt.
Se on silti meidän joulumme.

periaatepäätös2: onnellisuus on tietoinen päätös.
Periaatepäätös3: Joululoma alkaa huomenna ruokakauppareissun jälkeen.