nykäisin aamukahvit verstaalla väärään kurkkuun: 9-10 vinkkiä, joilla väsynyt äiti saa lisäenergiaa arkeensa.

1. naura ääneen
2. liiku (esim. hypi, marssi, juokse ympäri pihaa)
3. kokeile hierontaa
4. haistele asioita
5. juo
6. kokeile tai chia
7. valitse välipalat viisaasti
8. kuuntele musiikkia
9. seiso suorana

Joopa-joo.
Aloita juomalla ja haistelemalla, voit myös kokeilla taichia (tässä ei kerrota, onko se juotavaa vai haisteltavaa!), sen jälkeen varmaan jo tekeekin mielesi juosta ympäri pihaa nauraen, kunnes korvissasi alkaa soida. Hierontasessio on tietysti aina mukava, ellei puoliso satu paikalle juuri silloin.
Lopuksi seisot suorana joko sinivilkkuisen auton vieressä tai kun sosiaalitädit pitävät sinulle puhuttelua.

Tai sitten sellainen tavisäidin versio.
Aamulla kello kuusi lapset laittavat titinallen soimaan ripiitillä: "titititi-nallle, tiiti taaaalllustaaa...". Eipä paljoa naurata. Käyt rivakasti lastenhuoneen ovella ja rääkäiset jotta nyt pienemmälle se musiikki tai...ja nuuskaiset ilmaa. Ei epäilystäkään, jonkun vaippavarustus kaipaa vaihtoa.
Juokset ympäri lastenhuonetta ja sitten asuntoa jahdaten sitä vaippahirmua joka hihittää mennessään.
Välipalasta ei tietoakaan, eikä mistään muustakaan ateriasta. Suklaa on kuitenkin aina viisas valinta, jos lapsia ei ole näköpiirissä. Ja jos jotain ehdit juoda, ne ovat jäähtyneet (todennäköisesti eiliset) kahvinsakat jonkun epäilyttävännäköisen mukin pohjalta.
Olet ehkä kuullut juttuja jumpasta, tsumbasta ja taichista, mutta et jaksa vaikka mikä olisi. Ja jos joku erehtyisi antamaan hierontaa, purisit sitä luultavasti sääreen, koska koko lihaksisto on niin jumissa.
Illalla saat hysteerisen naurukohtauksen joka oikeastaan lähentelee itkua kun se haiseva pieni vaippahirviö karkaa tsiljoonannen kerran sängystä, seisoo hellyttävänä ja vaipantahrimana taas olkkarin ovella ja väittää ettei yhtään nukuta ja sängyn alla on hilviö.
Ja suorimmillesi ojentaudut kun vihdoin saat koko lauman vaakatasoon, ja alat penkoa salaiselta ylänamihyllyltä sitä suklaatia joka siellä ihan varmasti vielä aamulla oli. Vai oliko?

Omat henk.kohtaiset vinkkini - vaikken enää olekaan pienten lasten äiti, vaan isojen koululaisten.
1. "tästä tulee hyvä päivä"
2. mene ulos. Ihan mihin vain, pois kotoa lasten kanssa. Edes vähäksi aikaa. Kirjasto on aina hyvä valinta. Ja perhekerho. Tai kirppari. Ja hiekkalaatikko /puisto.
3. yritä muistaa syödä
4. istu aina kun voit
5. hanki vertaiskaveri
6. kuuma suihku illalla
7. varjele untasi
8. suklaa - tumma sellainen

On muuten kumma, miten armelias luonto meitä kohtaan on - miten äkkiä se kaikennielevä uupumusväsymys unohtuu.

*

Eilen organisoin hommat sellaiseen malliin, että nuoriso-osasto laittoi ruokaa ja minä vain pomotin päältä.
Isoveli valmisti nuudeliwokin, Isosisko teki urhoollisesti kaalisalaatin ja Pikkusisko paloitteli kurkun. Lisäksi muksut tekivät vielä pikapullia jälkkäriksi.
Totesimme yhteisesti, että hyvää oli.
Pikkusiskosta tulee ehkä isona kokki. Tai sitten muotisuunnitelija ("äiti, mitä ne oikeastaan tekee? mä voisin suunnitella vaikka sukkia. tällaiset leopantterisukat.")