1. Siivoaminen on mielikuvituksettomien hommaa
On vissi ero siinä, siivoaako siksi, että olisi vähän siistimpää, vaiko siksi että niin kuuluu tehdä. Jos laahaa matot ulos joka perjantai, vaikka ne ovat ihan siistit ja juuri imuroidut, vaan siksi että niin kuuluu tehdä, on aika mielikuvitukseton. Koska mielikuvituksellinen ihminen pesaisee perjantaina vessan, haahuilee, lukee muutaman kymmenen sivua kirjaa, ruokkoaa vaivalloisesti muutaman tason siistimmäksi, kehittelee juonta uuteen tarinaan, imuroi ja istuu sitten loppuillaksi lukemaan, koska - voi hyvänen aika sentään - on perjantai ja ihmisen kuuluu saada levätä. Maanantaina mielikuvituksellinen ihminen touhuaa kaikenlaista rentouttavaa - koska voi hyvänen aika sentään, työviikko on alkanut, eikä silloin voi siivota, koska pitää rentoutua, ja sitä paitsi ainahan tulee perjantai ja silloin voi siivota jos haluaa.
Tästä syystä mielikuvituksettomien ihmisten kotona on siistiä ja miellyttävää vierailla. Mutta ehkä vähän kliinistä.

2. Rahanpuute lisää rahantarvetta ja makeansyöminen makeanhimoa
Jos on väliaikaisessa rahanpuutteessa, tulee satajayksi asiaa, jotka haluaisi saada heti, vaikkapa esim. tekojalokivin koristeltu koiranpanta, vaikkei edes ole koiraa. Ja jos lopettaa makeansyönnin, ei missään nimessä saa aloittaa sitä uudestaan edes kokeilumielessä, koska nälkä kasvaa syödessä ja makeaa alkaa tehdä mieli niin että silmissä sumenee.

3. Rankkasadekuuro iskee kun on kymmenen minuutin päässä kotoa, pyörällä ja ilman sadevarusteita. Rankkasadekuuro loppuu kun olet läpimärkä.

4. Lapsi saa eksistentiaaliahdistuksen juuri silloin kun haluaisit toteuttaa mielikuvituksellista itseäsi ja istua sohvassa lukemassa siivoamisen sijaan. Eksistentiaaliahdistuksessa kysytään mm. "miks vanha ja sairas kissa piti tappaa", vaaditaan "herättäkää se henkiin ja heti! avatkaa sen silmät ja pistäkää se hengittämään!", pohditaan, pääseekö taivaaseen heti vai onko sinne niin pitkä matka, ja ulvotaan tietysti suoraa huutoa niin että kyyneleet sinkoilevat lähiympäristöön laajalle säteelle.

5. teoriat eivät koskaan peilaa tosielämää, paitsi ehkä teoria 4.

*

Pikkusisko on ensimmäistä kertaa tietoisessa elämässään äärimmäisten kysymysten äärellä. Tähän asti elämän ja kuoleman kohtalot ovat olleet lähinnä teoreettista pohdiskelua, mutta nyt elämän hauras rajallisuus todentui isovanhempien ikivanhan kissan sairastuttua parantumattomasti. "Simppa on kissoista paras ja kiltein, ja nyt mä en koskaan saa leikkiä sen kanssa lääkäriä ja ottaa sitä syliin", "herättäkää se henkiin ja heti!!", "mä meen avamaan sen haudan ja katson että se on tallella" - puhumattakaan eutanasian oikeutuksen pohdiskelusta ja sen käytännön toteutustavoista eläimillä.
Miten osaisin vastata kun en edes itsekään tiedä, saati ymmärrä.